23 July, 2009

Денят, в който се реших за пореден път да откажа цигарите!

Днес за пореден път реших да откажа цигарите и споделих с колегите.

Помислих си, че това вече съм го правила и за пореден път си мисля, че ще бъде за последно. Затова искам да променя тази последователност и да направя нещо ново. Ами блогът е резултата, а може и да е зов за помощ...не знам. Днес четох доста за отказването и реших, че хвърчащите листчета, на които си записвам ценните съвети изглеждат несериозно. Затова този блог ще е заместител :).

Определила съм вече срок, в който да ги откажа. Денят ще бъде 27.07.2009, понеделник. Винаги съм си мислила, че понеделник е най-добрият ден от седмицата за започване на каквото и да е ново начинание. В кутията си имам 13 цигари, които ще се опитам да ми стигнат до тогава. Започвам и никотинови дъвки поне до заплата. Ако те не подействат ще пробвам с лепенки, но ще чакаме заплатката. До този понеделник имам време да направя и осъзная стъпките, които ще ми помогнат да се откажа от този вреден навик.

Мотивацията е първата ми стъпка към отказването и за днес съм се сетила за някои мотивиращи стимули:
Здравословен живот - какво животно е здравословният живот не знам. Винаги съм казвала, че ще живея така като ми харесва и не приемам съвети за здравето си, защото не се знае какво ще ми се случи утре. Обаче днес си мисля, че ако здравословния живот ще подобри усетащането ми за живот и ако получените ползи от този начин на живот са по-малко от пропуснатите ползи от здравословния живот...какъв е смисълът да отказвам да опозная това животно :).

Добро впечатление - това е вторият ми стимул записан на розовото хвърчащо листче. Незнам защо съм записала това което мисля по този начин. В университета започнах да се обграждам от хора, които не пушат и много добре знам тяхното мнение за пушенето. В момента не се сещам за мой особенно близък човек, който да пуши. Дори и сред хората, с които рядко излизам пушачите се броят на пръстите на едната ми ръка. И се възхищавам истински от тези, които не пушат или са бивши пушачи, точно те са причината за тези две думи на розовия лист. Обаче не искам да създам добро впечатление на тях, а това което искам е аз да изпитам това добро впечатление за себе си, което изпитвам към тях.

Спестяване на пари - това вече е по естествена напоследък причина да ги откажа. Много е неприятно да си бил човек, който се подсмихвал на хора, на които парите никога не им достигат и се оплакват, че ги нямат. Да си си мислил за тях, че не оценяват наистина ценните неща, а материалните и да си си мислил, че ти никога няма да бъдеш такъв. Е да но ти се случва живота и забравяш и помниш само материалното. Уви! А парите са и много подходяща награда, освен касичката за прахосмукачка съм решила да направя и касичка за спестените пари от цигари и с тях да се награждавам, ако имам постоянни успехи.

Раждане и Мони - сложила съм котарака си към тази част, защото си е моето детенце и двете неща са свързани. Цигарите еднакво вредят и на хора и на животни. Скоро ще ставам на 25 и е време да се замисля до какво може да доведе пушенето, ако се престраша някога да ставам родител. Колкото и да не ми се иска да порасна и да стана възрастен човек, който мисли за семейство и деца, не трябва да забравям, че и това ще стане и едно малко човешко същество не трябва да бъде обречено на риск поради толкова глупав порок.

Нормално дишане и спокоен сън - ей това си го взех от един сайт за отказване на цигарите. Пуша отдавна и незнам дали дишането ми е нормално, но съня определено не ми е спокоен и ободряващ напоследък.

Ами това е за сега! Надявам се днес да е истинското начало...